Interview The Prophet

Grondlegger van de Hardstyle

Wij bezoeken Dov J. Elkabas, alias DJ The Prophet, op het kantoor van Scantraxx in de Meern. Scantraxx is het label van Dov, gelegen in een modern kantoorpand op een nieuw industrieterrein, met studio’s en diverse medewerkers die hier werkzaam zijn.

Dov J. Elkabas, alias DJ The Prophet, is vanaf de begintijd bij Dance betrokken, en dat is dus nu al meer dan 30 jaar. Hij heeft alles meegemaakt wat er mee te maken valt in de Dance. Van het draaien in de begintijd in de rollerskatedisco “Het Nijlpaardenhuis” en Hip Hop tempel “Akhnaton” in Amsterdam, tot optredens op de grootste festivals. Van uitzinnige menigten bespelen tot anoniem de toegang geweigerd worden in je favoriete club (Roxy) in Amsterdam. Dov ademt Dance en is nog steeds mega actief hierin en dan met name binnen de hardere stijlen (boven de 150 beats per minuut). Via zijn hand zijn grote Hardstyle artiesten als Headhunterz, Frontliner, Brennan Heart en Wildstylez gelanceerd.

Stotteren 

Een van de opvallende zaken in het interview wat wij met hem hadden, was dat Dov stottert. Zoals hij aangaf in het interview, heeft hij er zelf geen problemen mee. Bij optredens als hij door de microfoon praat, is er niets van te merken. Zoals bij vele andere stotterende artiesten ook bekend is, gebruik je dan een andere ademhaling die creëert dat er vloeiend gesproken of gezongen kan worden. Stotteren heeft Dov in ieder geval nooit écht in de weg gezeten in zijn loopbaan.

Passie even kwijt geweest

Dov is in zijn carrière veel bezig geweest met anderen naar boven te laten komen. Anderen succesvol te maken door discussies met ze aan te gaan, muzikaal sterker te maken of ook strategisch de carrière van anderen te plannen. Grote namen waar Dov veel invloed op heeft gehad zijn onder andere: Wildstylez, Brennan Heart en Headhunterz. Dov deed dan een stapje terug om deze artiesten te brengen en met succes, vele artiesten zijn uit de stal van Scantraxx succesvol geworden! Zijn eigen producties kregen dan minder voorrang.

En toch, je langdurig aanpassen aan een andere artiest, eigen producties en muzikale gevoelens minder aandacht geven, wreekt zich op den duur. Na jaren anderen begeleid te hebben en succesvol te hebben gemaakt, werd het tijd om weer back to the roots te gaan; eigen muzikale creativiteit staat nu weer voorop.

Producers:  ga met niks alles doen!

Er is met de huidige techniek en internet ontzettend veel mogelijk dat hierdoor bij huidige Dance producers het beeld ontstaat dat er in hun muziek zo veel mogelijk ingrediënten in een track moeten komen. Mensen denken dat je alles moet gebruiken omdat er veel tot beschikking is. Maak nu in plaats van een uitgebreide melodie met 10 lagen slechts 1 dikke melodie met een dikke synth. Kijk en luister rustig naar je track en kleed die helemaal uit tot de kern. Hoe minder sporen, hoe leuker het is. En, als je het goed mixt en uitwerkt, zal je muziek waarschijnlijk dikker en vetter klinken.

Deadmau5 is bijvoorbeeld heer en meester in het alles doen met niets. Hij weet datgene wat hij produceert zo mooi af te mixen met weinig sounds, maar ondertussen wel hele vette geluiden en tracks te maken. Het is makkelijker gezegd dan gedaan, je moet het vooral durven en kunnen! Precies in de contra zoals het nu in de Dance gaat: met weinig alles doen.

Alleen zwemdiploma en Rijbewijs B

Dov heeft nooit een school afgemaakt en heeft alleen zijn zwemdiploma en rijbewijs B als diploma’s ooit gehaald. Naast uiteraard zijn veter strikdiploma op de basisschool, is Dov altijd bezig met muziek en creativiteit. Hij doet wat hij leuk vindt en dat vindt hij ook belangrijk om naar anderen uit te dragen: doe wat je leuk vindt, dat zal je uiteindelijk meer brengen.

 

Nederland aan de top!

Nederland is en blijft wereldwijd leidend in de hardere Dance stijlen. Deejays, die in de Hardstyle actief zijn, komen van waar dan ook ter wereld naar Nederland om hier te werken en te wonen, omdat het hier gebeurt.

Via onder andere het Nederlandse Q-Dance wordt er aan wereldwijde marktcreatie gedaan. Landen zoals Australië, Chili of de USA worden in de Hardstyle ontwikkeld. Zij hebben inmiddels een redelijke grote fanbase in dit muziekgenre en er vinden vaak en veel Hardstyle feesten en festivals plaats. Scantraxx, het bedrijf van Dov, levert op deze feesten artiesten en concepten. Scantraxx kan daarom nog steeds het wereldwijd toonaangevende Hardstyle label genoemd worden.

Hier mogen we als Nederlander trots op zijn. Waar een klein land groot in kan zijn!

Voor meer informatie over Scantraxx of DJ The Prophet: www.scantraxx.com of www.djtheprophet.com

Interview op 20 april 2017 in de Meern door Arnold van der Leden